آموزش مهارتهای زندگی به کودکان
مهارت زندگی برای کودکان بسیار مهم است. فرزندتان را در اولین جلسه کلاس در دانشگاه یا اولین روز کاریاش تصور کنید. انتظار دارید چه مهارتهایی را به کار بگیرد؟ مهارتهایی مانند تعامل با دیگران، مدیریت زمان، پول و داراییها از ذهنتان میگذرد؟ شاید هم فقط به اینکه از عهده شستن لباسهایش برمیآید قانع هستید؟! برای اینکه دچار چنین آرزوی ناامیدکننده نشوید، این مطلب را از دست ندهید.
ارتباط با دیگران
بچهها هم روزی بزرگ میشوند و به احتمال زیاد مشغول به کاری میشوند، ازدواج میکنند و با مشکلات و مسائل گوناگونی مواجه میشوند. آیا فرزندتان میتواند با مشکلات کنار بیاید؟ بیشک اگر او را برای چنین موقعیتهایی آماده کرده باشید، نتیجه بهتری خواهد گرفت.تعاملات میان خواهر(ها) ویا برادر(ها) تمرین خوبی برای رویارویی با مشکلات اجتنابناپذیر زندگی آینده است. بحث و جدل در زندگی خانوادگی طبیعی است. کسب توانایی مخالفت کردن در عین حفظ کنترل خود و احترام طرف مقابل ممکن است سالها زمان ببرد، اما هرگز نباید از تمرین و تلاش برای رسیدن به آن دست بکشید.
مدیریت زمان
در یک آخر هفته معمولی چطور وقتتان را میگذرانید؟ همه فعالیتهای بیهودهای را مشخص کنید که باعث اتلاف وقت میشوند. تماشای بیش از حد تلویزیون یا خرید کردن ممکن است تأثیر منفی روی روابط خانوادگی بگذارد.همچنین در بررسی برنامه روزانه و هفتگیتان میتوانید به کودک نوپای خود ترتیب زمانی را آموزش بدهید. بهتر است برای نمایش برنامه روزانه فرزندتان از نقاشی و تصویر استفاده کنید.با بزرگتر شدن فرزندتان، باید ساعت زنگدار مخصوص خودش را داشته باشد. این کار مسئولیت را به کودک واگذار میکند و نشان میدهد تقلا برای بیدار شدن موضوعی است بین کودک و ساعتش، نه او و شما!فرزندتان را تشویق کنید کارهای مدرسه را با نظم و ترتیب انجام بدهند. شاید بد نباشد فرزندتان مسئولیتهای روزانهاش را یادداشت کند، بهویژه اگر تکلیف یا پروژه بلندمدتی دارد. او باید تکالیفش را بهموقع تحویل بدهد. برای اطمینان از اینکه به موضوعات مربوط به پروژههای مدرسهاش میپردازد، چگونگی استفاده او را از اینترنت بررسی کنید.هر از گاهی بررسی کنید آیا هماهنگ با برنامه روزانهاش پیش میرود. اگر احساس میکند همیشه عقب است و دچار اضطراب میشود راهی برای آرام کردن او پیدا کنید. مهارت مدیریت زمان یکی از مهارتهای اساسی در دوران بزرگسالی است.
نظم و ترتیب
وجود بچهها در هر خانهای به معنی وجود انبوه خردهریز در آن خانه است. بچهها و پدر و مادرها باید بسیار حواسجمع باشند تا وسایل و لوازمشان گم نشود!برای اجتناب از شلوغی، مرتب و دستهبندی کردن اسباب و لوازم بچهها را به خودشان بسپارید و آنها را تشویق کنید اسباببازیهای قدیمیشان را به دیگران ببخشند. برای نگه داشتن یا دور انداختن لوازم گوناگون با هم تصمیم بگیرید. برای هر یک از فرزندانتان جعبه یا صندوقچهای مخصوص برای کارهای دستی و هنریاش در نظر بگیرید. میتوانید کارتها، نامهها یا یادگاریهای دیگر را هم در این جعبه نگهداری کنید.
نکتههای خانهداری
یادگیری خانه داری یکی از مهارتهای زندگی برای کودکان محسوب می شودبا وجود کارهای بسیار خانه، مهارت در انجام کارهای اساسی و وظایف روزانه اهمیت زیادی دارد. فرقی نمیکند فرزندانم در آینده چه شغلی خواهند داشت، باید مطمئن باشم آنها از عهده نگهداری خود و خانهشان برمیآیند.آموزش نکتههای مهم خانهداری از آشپزخانه شروع میشود. از بچهها در پختوپز و آماده کردن غذا کمک بگیرید، حتی یک کودک خردسال هم از عهده چیدن نانها روی هم یا جدا کردن برگهای کاهو برمیآید. همچنین برنامهریزی و تصمیمگیری درباره غذای هفتگی بر اساس فصل و مواد خوراکی موجود، درسهای خوبی به همراه دارد. برنامهریزی و انتخاب غذاها کاری است که همه اعضای خانواده میتوانند در آن درگیر شوند؛ از بچهها بخواهید فهرستی از چند غذا برای ناهار و شام و چند نوع صبحانه و سپس فهرستی از مواد لازم را برای خرید تهیه کنند.بچههای بزرگتر را مسئول شناسایی مواد لازم و خرید هفتگی کنید و بودجه لازم را در اختیارشان بگذارید. آنها با تهیه فهرست خرید بر اساس بودجهای که در اختیار دارند، حسابوکتاب را تمرین میکنند. البته اقلام خریداری شده را بررسی کنید و مطمئن بشوید پولی که به فرزندتان دادهاید به درستی خرج شده است. هنگام خرید فرزندان را همراه خود ببرید و آنها را با مواردی مانند کیفیت، قیمت، ارزش غذایی، ملاحظات اقتصادی و مانند آن آشنا کنید. هنگام شستن لباسها از بچهها در جدا کردن لباسهای رنگی کمک بگیرید. وقتی کمی بزرگتر شدند کار با ماشین لباسشویی را به آنها یاد بدهید و شستن لباسها را به آنها بسپارید. همچنین میتوانید برای تا و مرتب کردن لباسهای شسته شده از آنها کمک بگیرید.البته همه کارهای خانه را نمیتوان برای بچهها لذتبخش جلوه داد و در آنها نگرش مثبت ایجاد کرد. مهم نیست کاری ناخوشایند باشد، هرچه باشد باید آن را با دید مثبت پذیرفت و انجام داد. این مهارتی حیاتی برای پیشرفت در دنیای واقعی است.
منبع:www.armandaily.ir