انقراض حیوانات نادر بهدلیل نبود برنامه
زهرا سلیمانی: محیط زیست کشور در زمینه آب، خاک، هوا، آبهای زیرزمینی، حیوان و گیاه شرایط مساعدی ندارد. کمبود و چالش از عمده مسائل این روزهای محیط زیست کشور است. در روزهای اخیر خبری مبنی بر مرگ هشت ببر رسانهای شد. بیتوجهی به نگهداری حیوانات ارزشمند در حالی رخ میدهد که در سال ۱۳۵۰ طی ابلاغیه سازمان محیط زیست کشور اعلام کرد که نسل ببر مازندران در جنگلهای خزری منقرض اعلام شد و نام ببر مازرون برای همیشه در تاریخ حیات وحش ایران گم شد.
مرداد 96 هم خبر مرگ یک پلنگ ماده و تولهاش در منطقه جنگلی شهید آباد استان مازندران تنها یکی از دهها موردی بود که رسانهای شد. در این میان نه درباره حیات وحش و تعداد یوزپلنگ، ببر و... اطلاعات موثقی وجود ندارد و هر روز نیز خبری مبنی بر تلف شدن این حیوانات نادر که به نوعی سرمایه محیط زیستی این مرز و بوم محسوب میشوند، به گوش میرسد.
تکذیب خبر مرگ هشت ببر
یکم مرداد بود که مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: خبر منتشره در شبکههای اجتماعی فضای مجازی مبنی بر تلف شدن هشت قلاده ببر در باغ وحش مشهد به هیچ وجه صحت ندارد. تورج همتی اظهار کرد: فضا سازی و انتشار اخبار کذب پیرامون حوزه محیط زیست خراسان رضوی موجب ناآرام جلوه دادن فضا میشود، در صورتی که تلف شدن هشت قلاده ببر باغ وحش مشهد تاکنون در هیچ دورهای رخ نداده و کاملا بیاساس است. او ادامه داد: هم اکنون باغ وحش مشهد به عنوان قدیمیترین باغ وحش کشور دارای 14 قلاده ببر است که وضعیت مناسب زیست، تغذیه، بهداشت، فضا و امنیت محل زندگی آنها تحت نظارت کامل اداره کل حفاظت محیط زیست قرار دارد. مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی گفت: تنها مورد سابقه تلف شدن ببر در باغوحش مشهد خرداد سالجاری رخ داد که آن هم ناشی از درگیری دو ببر نر و ماده در قفس بود که موجب بریدگی دم پلنگ ماده، عفونت شدید و مرگ آن شد. او افزود: این ببر زخمی بلافاصله توسط دامپزشک باغ وحش تحت عمل جراحی و اقدامات درمانی قرار گرفت، اما 10 روز بعد از درگیری تلف شد. همتی بیان کرد: در زمینه نگهداری و وضعیت زیست گونههای مختلف باغ وحش مشهد نگرانیهایی وجود دارد که آن هم به دلیل قدیمی بودن فضای فیزیکی این مکان و نبود امکانات لازم برای اجرای آئین نامهها و دستورالعملهای جدید است، اما با فراهم شدن یک فضای جدید این مسائل مرتفع میشوند. در شرایط و فضای فعلی زیست گونهها تحت کنترل کامل قرار دارد.
واکنش مالک باغوحش به ناپدیدشدن8ببر
از سوی دیگر این روزها در بین فعالان محیط زیست، خبری دهان به دهان میچرخد. خبری که حاکی از ناپدید شدن هشت ببر بنگال باغ وحش وکیل آباد در طول ماههای گذشته است. برخی منابع غیررسمی کشته شدن این ببرها را تایید کردهاند و حتی بحث فروش پوست تاکسیدرمی شده، این ببرها به مشتریهایی از کشورهای عربی به میان آمده است. مالک باغ وحش وکیل آباد در پاسخ به این سوال که آخرین وضعیت استانداردسازی باغ وحش وکیل آباد به کجا انجامیده است، گفت: در حال حاضر تا انتهای سال مجددا مهلت گرفتهایم و به دنبال وسعت بخشیدن به اندازه قفسها هستیم. مهدی رستمی در پاسخ به این سوال که برای استانداردسازی فضای باغ وحش آیا اقدام به کاهش تعداد حیوانات نیز کردهاید یا خیر؟ تنها به تایید موضوع اکتفا کرده و از توضیح بیشتر پیرامون سرنوشت حیوانات خارج شده از باغ وحش اجتناب کرد. به گزارش تسنیم، او درباره تعداد ببرهای بنگال موجود در باغ وحش خود اظهار کرد: آماری از تعداد ببرهای باغ وحش ندارم. تعداد همان است که سازمان حفاظت محیط زیست ماهانه ثبت میکند. مالک باغ وحش وکیلآباد در پاسخ به مرگ برخی ببرهای باغ وحش به دلیل کهولت سن یا دلایل دیگر از این موضوع و تعداد احتمالی ببرهای مرده(کشته شده؟) در این باغ وحش اظهار بیاطلاعی میکند، اما نبود مرگ و میر را در ماههای گذشته را هم تکذیب نمیکند.
پشت پرده تلف شدن ببرها
دستور داده شد سازمان حفاظت محیط زیست استان به عنوان سازمان مسئول پیگیر تلف شدن ببرها باشد. معاون دادستان خراسان رضوی از پیدا شدن هفت تخته پوست و چهار جمجه ببر خبر داد. محمد بخشی محبی اظهار کرد: مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست استان منکر پیدا شدن این موارد شدند، اما طی بازرسی که به دستور دادستانی انجام شد، این موارد تایید شدند. او بیان کرد: بر اساس اطلاعات تنها در زمستان سال قبل هفت قلاده ببر تلف شدهاند که این به تنهایی آمار نگران کنندهای است و برخلاف نظر مسئولان باغ وحش که ببرها بر اثر کهولت سن تلف شدهاند، نظر کارشناس دادستانی جمجمههای پیدا شده جوان بودهاند. انتقاد دیگری که به مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست و مدیران باغ وحش وجود داشت، این بود که اعلام شد یک ببر در خرداد بر اثر عفونت دام تلف شده است که جای تعجب دارد، با این همه امکانات و متخصص آیا امکان جلوگیری از تلف شدن این حیوانات وجود داشته یا خیر. بخشی محبی افزود: دستور داده شد سازمان حفاظت محیط زیست استان به عنوان سازمان مسئول پیگیر تلف شدن ببرها باشد. به گزارش عصر ایران، او از پیگیری این ماجرا از تهران خبر داد و اضافه کرد: این باغ وحش متعلق به همه مردم مشهد و حتی کشور است و به همین دلیل برای دادستانی دارای اهمیت است، فعلا با توجه به اینکه قصور متوجه سازمان حفاظت محیط زیست استان نیست، ما نظر کارشناسی آن را میپذیریم، اما این منافاتی با پیگیری دادستانی ندارد. معاون دادستانی خراسان رضوی اظهار کرد: با وجود این اتفاق، اقدام درخور توجهی از سوی سازمان حفاظت محیط زیست انجام نشده است.
وجود موانع برای خدمت محیطبانان
یک عضو فراکسیون محیط زیست مجلس درباره نگهداری از حیوانات در حیات وحش و مساله پیش آمده برای ببرها در خراسان رضوی به خبرنگار «آرمان» میگوید: محیط زیست و گونههای پوششی و حیوانی آن با گرم شدن زمین و شیوع خشکسالی در مناطق مختلف مورد تهدید و آسیب جدی قرار گرفتهاند که کوتاهی در حفاظت از محیط زیست و نداشتن برنامه ریزی به موقع برای پاسداشت آن طبیعت ایران و حیواناتی که گونههای نادر در جهان هستند را با خطر جدی مواجه کرده است. سیده فاطمه ذوالقدر میافزاید: خشکسالی موجب کاهش طعمه و خوراک ببرها شده است. از سوی دیگر همیشه این گونهها در معرض خطر انقراض علاوه بر مخاطرات طبیعی با مخاطرات انسانی و متعارضانی نیز درگیر هستند که در کمبود یگان حفاظت از محیط زیست مجال جولان بیشتری را مییابند. به گفته او باید در نظر داشت که محیط زیست ما در حال حاضر در دستان حمایتی جنگلبانان و محیط بانانی است که خودشان از حداقلهای حمایتی برخوردار هستند و واگذار نکردن برخی اختیارات به این نیروها موانعی را در فرآیند ارائه خدمت آنها ایجاد میکند؛ به گفته او بنده به عنوان یک عضو فراکسیون محیط زیست مجلس پیگیر جدی برای تصویب لایحه حمایت از جنگلبانان و محافظان(محیطبانان) محیط زیست هستم تا مشکلات و معضلاتی که به ویژه در بخش معیشتی، بیمه عمر، حوادث و همچنین امکان حمل سلاح و مسئولیت قضائی و مدنی این نیروها وجود دارد را با تدوین یک قانون معین، شفاف، مشخص نظامند و قانونمند مرتفع کرد.
منبع:armandaily.ir